Ferrari Dino

Dino oli legendaarisen autovalmistaja Ferrarin valmistama takavetoinen urheiluauto, joka oli valmistuksessa vuosien 1968 – 1976 välisenä aikana. Dino-sarja on nimetty perustaja Enzo Ferrarin pojan, Alfredinon mukaan, joka menehtyi traagisesti vuonna 1956. Alfredino oli myös ollut mukana keskeisessä osassa suunnittelemassa Ferrarin V6-moottoria.

Dino tunnettiin tavallista halvempana Ferrari-vaihtoehtona, ja sen markkinoinnin kohderyhmänä olikin ylempi keskiluokka. Dinoja myös tuotettiin suuremmissa määrissä kuin yhtäkään aiempaa Ferrari-mallia, ja esimerkiksi V6-moottorilla valmistettua mallia tuotiin markkinoille ensimmäisen viiden vuoden aikana miltei 4 000 kappaletta.

Dino 206 & 246

Ensimmäinen Dino tunnettiin numerosarjalla 206, jonka majesteettinen esteettisyys on miellyttänyt lukuisten autoharrastajien näköelimiä jo miltei 50 vuoden ajan. Auton sulavan pyöreä muotoilu ja alumiinikuori muodostavat edelleen yhden autoilumaailman tunnetuimmista ilmestyksistä. 206:n keskimoottori on vinottain asennettu 2,0-litrainen V6-moottori, jonka kierrosluvut ylsivät 8 000:een asti.

Ferrari myös vastasi vuotta myöhemmin yleisön pyyntöihin valmistamalla tehokkaamman, 2,4-litraisella moottorilla varustetun Dino 246:n. 246 syrjäyttikin nopeasti edellisen mallin, sillä 206:n valmistus lopetettiin pian päivitetyn version esittelyn jälkeen. Auton tehot nousivat parhaimmillaan lähelle 200 hevosvoimaa. Huippunopeudeksi sarjan edustajilla on mitattu 235 km/h ja parhaaksi kiihtyvyydeksi 7,1 sekuntia 0 – 100 km/h.

Ferrari on valmistanut lukemattomia legendaarisia automalleja, joista on kirjoitettu jo useampiakin kirjoja. Niille, joiden kärsivällisyys ei riitä istumaan paperisen oppaan äärellä, lisätietoa punaisista kaunottarista löytyy toki myös netistä; esimerkiksi Ferrarin 250 GTO –mallista voit lukea lisää meidänkin sivuiltamme.